Przeczytałam na jakimś blogu reakcje po zamachu na rodzinę królewską, że podobno ten człowiek był po prostu sfrustrowany i że w Holandii dosyć łatwo czuć się sfrustowanym bo:
“Postrzegam Holandię jako kraj zbiurokratyzowany do granic absurdu, gdzie brak zupełnie indywidualnego podejścia do jednostek. Ludzie rozładowują napięcie i frustracje przez hedonistyczny tryb życia (wyrafinowane imprezy, luksusowe wakacje) lub przez branie środków przeciwdepresyjnych, (które bardzo łatwo tu dostać, nie jest wymagana nawet konsultacja z psychologiem). Jeśli jedno lub drugie zawodzi, delikwentowi puszczają nerwy.

Czy też tak myślicie? Pytam bo choć jestem jeszcze w Polsce śledzę co się dzieje w Holandii.

Reply to This

Replies to This Discussion

Z tego co wiem, to rzeczywiscie czlowiek, ktory dokonal zamachu byl sfrustrowany. Tylko, ze ludzie wszedzie bywaja sfrustrowani. Tu moze szybciej niz gdzie indziej bo maja wyzsze oczekiwania i wymagania.
A co do tresci blogu. Zaczynaja mnie irytowac takie wypowiedzi. Pisane przez sfrustrowanych ludzi? W Holandii jest biurokracja, to prawda. Ale czy w Polsce urzednicy witaja petentow z usmiechem i zalatwiaja sprawy od reki? Wyladowywanie frustracji w Polsce? Mysle, ze imprezy i leki antydepresyjne sa zdecydowanie mniej szkodliwe niz olbrzymie ilosci alkoholu wszelkiej masci wypijanego przez Polakow.
Moim zdaniem jest to bardzo stereotypowy obraz Holandii. Mysle, ze tutaj jest zdecydowanie wiecej sposobow na radzenie sobie z frustracja i niezadowoleniem z wlasnego zycia niz w Polsce.

Leki antydepresyjne w Holandii moze przepisac lekarz rodzinny. Moze polecic konsultacje z psychiatra i wizyte u psychologa/terapeuty.

Reply to This

Z tonu wypowiedzi widac wyraznie, osoba piszaca jest niezadowolona ze swojego pobytu W Holandii, a moze wlasnie sfrustrowana. I chyba jakby troszke zazdrosna o wyrafinowane imprezy i luksusowe wakacje, w ktorych nie ma absolutnie nic zlego jesli tylko mozna sobie na to pozwolic, prawda? To tez sposob na odreagowanie, calkiem niezly zreszta :)
Biurokracja jest, owszem, ale prosze mi pokazac panstwo, w ktorym tej biurokracji nie ma...i biurokracja jest zawsze nastawiona na ogolne podejscie, a nie na jednostke. inaczej bylaby jeszcze gorsza, wiec nie widze w tym nic odosobnionego.
Co do lekow przeciwdepresyjnych to ja jeszcze nie spotkalam sie z czyms takim, zeby ktos bral takie leki na frustracje, wiec szkoda czasu na komentowanie tego. Depresja jest powazna choroba i nie ma nic wspolnego z frustracja, ktorej kazdy z nas doswiadcza.
Holandia to kraj o europejskich standardach i podobny w wielu rozwiazaniach do innych panstw europy zachodniej jak i wschodniej/srodkowej, sa tu duze plusy jak i munusy kazdej sytuacji, jak wszedzie.
Mysle, ze osoba piszaca tego glupowatego paszkwila dobrze odnalazlaby sie w komunie hipissowskiej albo punkowej, w kazdym razie w jakiejs anarchii gdzie pretensje mozna miec tylko do siebie jak sie jest sfrustrowanym.

Reply to This

Jak to łatwo można się zwieść czytając blogi, fajnie że mogłam usłyszeć opinie z pierwszej ręki. Dzieki wielkie.

Reply to This

Holandia zbiurokratyzowana??? - no nie wiem, zaczynamy własnie budowe chatki w Polsce, i co sie okazuje ze aby wykopac sobie row, odwadniajacy, musimy uzyskac zgode wladz, zeby zabkom i dzdzowniczkom nie utrudniac przepraw... a poza tym nasza dzialka jest w terene chronionym. i coz z tego wynika? na pozwolenie wykopania rowu musimy prawdopodobnie czekac okolo 1 roku.... i ktory kraj jest bardziej zbiurokratyzowany? :) a malo tego paszport jest wyrabiany w ciagu 2 dni, a nie jak w Polsce w ciagu 3 tygodni... nie narzekam na zaden kraj, ale stwierdzenie o zbiurokratyzowaniu mnie troche rozmieszylo...
podobnie jak Grazyna sie wypowiada, co w tym zlego ze sie wybiera na wakacje? jak ma to poprawic humor i pozwolic na odstresowanie, to dlaczego nie :)

Reply to This

RSS

Sign in

Password
 or Sign Up
By signing in, you agree to the amended Terms of Service and Privacy Policy.
Forgotten your password?

Birthdays

Birthdays Tomorrow

Events

Badge

Loading…

© 2010   Created by Insego.

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service